Så er der igen en glohed opskrift fra Det Danske Bagerlandshold - denne gang er det speltbrød til grillen som de har bagt på. Imponer gæster eller familien ved ikke kun at have grillpølser på grillen, men også hjemmebagt speltbrød til salaten!
Surdej
Ingredienser
- 100 g. gammel hvedesur
- 500 g. sigtet speltmel
- 150 g. groft speltmel
Fremgangsmåde
- Alle ingredienser blandes grundigt.
- Herefter tildækkes det med film og henstår ved stuetemperatur i ca. 16 – 18 timer.
Speltbrød - tilsætning dag to
Ingredienser
- 1750 g. sigtet speltmel
- 750 g. Italiensk – eller fransk hvedemel
- 1500 g. vand (ca. 10 grader)
- 83 g. salt
- 5 g. gær
Fremgangsmåde
- Alle ingredienser (undtagen salt), inklusiv surdejen, æltes på røremaskinen med dejkrog i 8 min. ved lav hastighed og 4 min. ved høj hastighed. Tilsæt saltet og ælt dejen i 2 min. mere ved høj hastighed.
- Dejen kommes i oliesmurt beholder og hviler i ca. 2½ - 3 timer ved stuetemperatur. Fold dejen et par gange undervejs i hviletiden med våde hænder.
- Drys fint speltmel ud på bordet og vend dejen ud på dette. Afvej dejstykkerne på 800 g. pr. brød og fold dem let runde, hvorefter de kommes i runde hævekurve, der på forhånd er drysset med rugsigtemel (der skal nok mel i, ellers hænger brødene fast).
- Tildæk brødene og sæt dem på køl i ca. 14 – 18 timer.
- Dagen efter varmes grill op med en bagesten i. Grillen skal gerne op på 250 – 260 grader.
Vend brødet forsigtigt ud direkte på den varme bagesten og rids brødet med en lille skarp kniv.
- Bag brødet i ca. 30 – 35 min. og lad gerne temperaturen falde i grillen til ca. 240 grader undervejs i bageprocessen. Brødet skal lyde hult når der bankes i bunden af det – så er det færdigt.