Bornholm, Bornholm, Bornholm - du' den dejligste ferieø... Og dette bornholmske fuldkornsbrød er det dejligste fuldkornsbrød.
Vi er stadigvæk yderst begejstret for Det Danske Bagerlandsholds kvalifikation til VM i bageri, der afholdes næste år i januar. Hvilket der jo ikke er så frygtelig lang tid til! Vi varmer op med denne opskrift på et fuldkornsbrød, der, ligesom havrebrødet, har en høj nørdefaktor. Prøv dig frem i 'bageriet' og husk: øvelse gør mester. God fornøjelse!
Surdej:
Grunddej:
---
Hviletid: 10-12 timer.
Dejtemperatur: 22 grader.
Køretid langsomt: 7 minutter.
Køretid hurtigt: 5 minutter – *salt skal tilsættes de sidste 3 min. Ekstra vand tilsættes lidt efter lidt.
Liggetid: 2 x 120 minutter i 'bageriet'.
Dejvægt: 5 x 1000 gram.
Opslåning: Efter end liggetid, vendes dejen ud på bordet, der er drysset med fin durum. Fold dejen indover sig selv af fire omgange, og lad den herefter hvile i yderligere 5 minutter. Mens dejen hviler, drysses runde raskekurve med rugsigtemed. Kom dejen i de runde kurve.
Rasketid: 16-18 timer på køl.
Indsætningstemperatur: 280 grader.
Bagetemperatur: 230 grader.
Damptilførsel: 10 sekunder.
Bagetid: ca. 50 minutter.