Opskrift af Det Danske Bagerlandshold
Opskriften passer til 2 stk. aflange brød á 500 g. pr. stk. eller til 1 stk. rundt brød á 1000 g.
Poolish (dag 1)
Alle ingredienser røres grundigt sammen i en skål og kommes herefter i en 1,2 liters condi bøtte med låg og henstår ved stuetemperatur i minimum 12 timer.
Tilsætning (dag 2)
Økologisk tipo 00 og vand røres sammen med dejkrog på en røremaskine i ca. 2 min. Herefter tildækkes dejen nede i kedlen med et låg eller en pose, hvorefter dejen hviler i 30 min. (autolyse)
Fremgangsmåde
Metoden "autolyse" er en skånsom blanding af mel og vand i en brødopskrift, efterfulgt af en hvileperiode på 20 til 60 minutter. Efter hviletiden tilsættes de resterende ingredienser og æltningen forsætter.
Denne pause giver mulighed for, at der kan ske nogle ret magiske ændringer i din brøddej.
Melet fugter fuldt ud. Dette er især nyttigt, når du arbejder med fuldkornsmel, fordi klid blødgøres, når det hydrerer, hvilket reducerer dets negative effekt på glutenudviklingen.
Glutenbindinger begynder at udvikle sig uden anstrengelser fra din/maskinens side, og æltetiden reduceres. Autolyse fører til bedre farve, aroma og smag.
Fermenteringen forløber i et langsommere tempo, hvilket giver mulighed for fuld smagsudvikling og bedre holdbarhed.
Dejen bliver mere strækbar, hvilket gør at den nemt kan udvide sig. Dette fører til lettere formning, større brødvolumen, en mere åben krummestruktur og snittet i brødet, der åbner sig mere.