Græskarrugbrød opskrift

Hjemmebagt rugbrød = madpakke med medaljepotentiale

Blæret madpakke med Det Danske Bagerlandsholds Græskarrugbrød
Rugbrød er og bliver madpakkens ukronede konge – og nu kan du tage den til næste niveau med en opskrift fra selveste Det Danske Bagerlandshold. Skolestarten lurer, og hvad er mere blæret end at sende ungerne (eller dig selv) af sted med hjemmebagt græskarrugbrød i tasken?

Det her brød er fuld af smag, saftighed og kærlighed – lige i madkassen. Bon Appetit siger vi bare!


Ingredienser:

  • Økologisk rugmel (374 g.)
  • Vand 30°C (285 g.)
  • Gær (24 g.)
  • Kakaopulver (20 g.)
  • Surdej (200 g.)
  • Kerneblanding (1460 g.)

 

Ingredienser til kerneblanding:

  • Skårne rugkerner (300 g.)
  • Solsikkekerner (200 g.)
  • Græskarkerner (250 g.)
  • Salt (36 g.)
  • Vand (674  g.)

 

Find opskrift på surdejen her

 

Fremgangsmåde:

Dag 1:

  1. Kerneblandingen sættes i blød med det varme vand hvorefter det tildækkes og sættes til side til næste dag.

 

Dag 2:

  1. Hæld vand, gær, rugmel, kakaopulver og kerneblanding i røreskålen, og rør dejen med spatel i ca. 10 min.
  2. Lad dejen hæve i skålen tildækket med husholdningsfilm eller et fugtigt klæde i ca. 60 min.
  3. Efter hævning afvejes rugbrødsdejen til to brød på 1100 g. og kommes i olierede rugbrødsforme.
  4. Dejen glattes ud med en plastikskraber, hvorefter brødet drysses med hakkede græskarkerner, hakkede valnødder, og flagesalt.
  5. Brødene stilles nu til hævning igen, tildækket med plastik og henstår i ca. 45 – 60 min. ved stuetemperatur.
  6. Forvarm ovnen til 250°C og sæt en bageplade i bunden mens den varmer op.
  7. Når ovnen er varm, sættes brødene i midten af ovnen på en rist, og der hældes lidt koldt vand på den varme bageplade – pas på dampen!
  8. Luk ovnen hurtigt, skru ned til 180°C og bag rugbrødene i ca. 60 min.
  9. Når rugbrødene tages ud af ovnen, vendes de ud af formen øjeblikkeligt, så de ikke bliver bløde. Tjek temperaturen, den skal vise 94°c i kernetemperatur, ellers skal du bage dem lidt mere.
  10. Lad rugbrødene hvile på en rist til afkøling – helst 3 – 4 timer inden man begynder at skærer i det.

Udstyret du skal bruge: