H.W.Larsen Teamet tog til Krogerup Avlsgård i Humlebæk for at snakke med Henrik Helweg-Larsen om historien bag Årstiderne.
Krogerup Højskole er en af landets mest populære højskoler og lige ved siden af, som i måske ved, ligger Krogerup Avlsgård som er hjemsted for virksomheden Årstiderne, som sender mellem 25-28.000 kasser grøntsager ud til de danske køkkener hver uge.
På turen fra stationen gennem skoven til Krogerup, møder vi en flok overglade børn. Ungerne kommer os strålende i møde hånd i hånd.
Vi kan ikke lade være med at spørge ind til, hvad de har lavet på Krogerup. En lærer forklarer, at de er på vej tilbage mod klasseværelset på Humlebæk Skole, efter at have gravet nogle sene
kartofler op i deres Krogeruphave!
Da vi nævner den glade børneflok i skoven for Henrik, glemmer vi fuldstændig vores plan om at kommentere på salat- og grønkålsblomsterdekorationerne, der står på bordene, vi glemmer endda de velkendte kasser.
Henrik lyser helt op ved kommentaren! ”Børnene er en del af programmet ’Fra Haver til Maver’, som jeg sætter stor pris på!”
Fra Haver til Maver er et tilbud for 53 folkeskoleklasser i Fredensborg Kommune. Det går ud på, at man som klasse kan dyrke sin egen lille mark, passe og pleje den og sidst men ikke mindst spise af den. Henrik begynder at trampe i jorden, mens han fortæller om, hvad det indebærer at have en have hos Aarstiderne.
”Det handler ikke bare om havedyrkning, men også om madlavning og naturvejledning for børnene. Vi samles ved det stykke jord børnene skal dyrke og tramper – indtager det stykke jord, de skal bruge – vi kalder på regnormene og livet i jorden.”
Projektet er en uddannelse i at se jord blive til mad. Børnene skal lære at respektere jordens system og liv for at kunne passe på den! Vi føler os helt som små skolebørn igen – men ikke som skolebørn på skolebænken – som skolebørn på lærerig udflugt!
Henrik forklarer med sin yndlingsmetafor: ”Jordens biosfære er som vandet på en badeboldsglobus – det er kun de øverste tyve centimeter, det gælder om, og det er derfor, vi skal værne om den.”
Økologi er tydeligvis en livsstil for Henrik, og han fortæller energisk, mens vi går rundt blandt grøntsager, blomster, halmballer og biodynamiske køer.
Det kæmpemæssige udekøkken med pizzaovne og bål til diverse tilberedninger af grøntsager og vegetarisk retter ryger stadigvæk efter børnenes madlavning.
Krogerup byder på et hav af blomster, dyr, grøntsager, børnesmil og er oveni købet en succesfuld virksomhed. Vi kan ikke lade være med at bifalde den måde hvorpå, Aarstidernes Fra Haver til Maver blander landbrug og madlavning sammen til et lærerigt og anderledes undervisningsforløb for Fredensborg Kommunes børn. Vi håber inderligt at dette spreder sig til andre dele af landet så andre børn også kan lære om mad og natur på denne måde.
Frisk luft som et supplement til det indelukkede klasselokale, masser af inspirerende undervisning i den natur, som er omkring os og en spirende entusiasme omkring madlavning hos børn.
Vi er vilde med det!