Hvad er sous vide

HVAD ER SOUS VIDE?

Populær tilberedningsmetode som mange professionelle sværger til når resultatet skal være perfekt


Denne innovative tilberedningsmetode, som også er yndet blandt de professionelle kokke, har gennem mange år været anvendt i restauranter og nu er den omsider også fundet vej til de danske hjemmekøkkener. Så tidligt som 2011, så vi blandt andet tv kendis, Tim Vladimir, bruge denne teknik i det danske Masterchef program fra samme år. 

 

Sous vide er en udtryk som har sin oprindelse fra det franske sprog og betyder løst "under tomhed" - altså en tilberedningmetode som finder sted under vakuum. 

 

Kort sagt, så betyder det at man vakuumpakker sine råvarer inden de tilberedes i et vandbad ved en lav og meget præcis temperatur, og dette over en relativ lang tidsperiode.

 

Forud for en investering i Sous vide, bør du vide at det er tidskrævende og det er et krav, at du også har det rette udstyr til opgaven. 

 

Det er bestemt både umagen og tålmodigheden værd, for det er en meget sikker metode til at få perfekte tilberedte stege eller bøffer.

 

Med sous vide bliver råvaren nemlig tilberedt ved lige præcis den temperatur, som giver det bedste resultat. Du kan roligt forvente det saftigste og møreste kød og grøntsager med bid og propfyldte med vitaminer. 

 

Man vakuumpakker først, fordi du efterfølgende sænker råvaren ned i vand (vandbad). Vakuumpakker du ikke maden, ville al saft, kraft og smag gå tabt under tilberedningen. 

 

De tre hurtige:

 

  • STØRRE PRÆCISION: Korrekt temperatur er nøglen til at opnå perfekt tilberedt mad hver gang. Spørg en hver Chef.
  • MERE TID: Cookeren tilbereder din mad til den er optimal, du indstiller blot temperatur og tid, så du kan lave alt muligt andet.
  • BEDRE SMAG: Du tilbereder maden i sin egen saft så guleroden smager mere af gulerod og saften og kraften i bøffen bevares.

 

Dette skal du bruge:

1. Vakuumpakker

Du skal vælge en vakuumpakker der passer til formålet, særligt skal du være opmærk på om din vakuumpakker også kan klare væsker.

 

2. Vakuumposer

Der findes forskellige typer af poser og man kan også købe en rulle, som på sigt godt kan betale sig i længden, da du bedre kan tilpasse vakuumposen til emnets størrelse og du derfor undgår spild. Se vores udvalg > her<

 

3. Sous vide (maskine)

Sous vide - Vandbad:

Dette er en sous vide-maskine med en lukket vandbeholder.

 

  • Isoleret og lukket vandbad. Dette minimerer både fordampning og varmetab. 
  • Uniform temperatur i hele vandbadet.
  • Lydløs
  • Nem rengøring
  • Sikker, da brugeren er afskærmet fra varme elementer.
  • Begrænset plads

Sous vide - Cirkulator:

Dette er en stav, der cirkulerer vandet og holder en konstant temperatur i beholderen.

 

  • Kan anvendes med en variabel størrelse af beholder (vandbad).
  • Nem at finde plads til i køkkenet.
  • Åben vandbad
  • Højere støjniveau - cirkulation er frambragt vha. pumpe propel.
  • Større varmetab og fordampning (husk at tilse ofte)
  • Nem vedligeholdes og rengøring

Sådan gør du

1. Pak maden i godkendte poser med eksempel marinade eller urter

2. Sug luften ud af posen og forsegl dem med en vakkumpakker

3. Tilberedes maden i et vandbad med meget præcis temperaturstyrring

 

Se videoen - Her kan du lære, hvordan du selv kan bruge denne fantastiske teknik.