Det er vigtigt at man ALDRIG vasker sine knive i opvaskemaskine! Det opløser ganske enkelt stålet, og skaber små tærringer og mikro-revner. Dine knive græder hvis du gør det, og de andre knive i skuffen mobber dem – don’t do it!
Sørg for at dit skærebræt ikke er for hårdt, da dette kan ødelægge æggen. Materialer som polyd, semi-hårde træsorter o.l, er oplagt som skæreunderlag.
Husk at holde dine træskærerbrædder vedlige med olie. Du kan med fordel benytte vindruekerneolie, da dette ikke bliver harsk.
Hos H.W.Larsen, ved vi hvor vigtigt dit grej er for dig! Derfor har vi også en udstrakt service i forhold til at renovere og istandsætte dit elskede værkstøj. Måske er skæftet opslidt, måske har du arvet en fed gammel kniv som har haft en hård barndom – eller har på anden måde et projekt vi kan hjælpe dig med. Kom ind til os, og lad os få en snak!
Hvis du kaster dig ud i at slibe dine knive på en slibesten – så vær tålmodig! Det er svært at lære, og du skal bestemt ikke begynde med at øve dig på din yndlingskniv. Men hvis man giver sig god tid, vælger den korrekte sten og er konsekvent i vinkler og tryk – så kan denne slibning kvittere med en sand skæreoptur. Kig ind i butikken og lad os hjælpe dig!
Du kan selv gøre meget for at holde dit udstyr top-trimmet – f.eks. ved at investere i et godt strygestål. Der findes overordnet 3 forskellige slags strygestål – det traditionelle, det keramiske og diamant strygestål. Uanset hvilket man vælger, kan man blot ved at slibe sine knive regelmæssigt – gerne hver gang man har brugt dem – vedligeholde skarpheden og forlænge deres levetid.
Fås som rundt, firkantet eller ovalt. Overfladen spænder fra meget fint til groft og vælges ud fra, hvor medtaget æggen på kniven er. Selv om strygestålet stort set ingen slibende effekt har, kan det sagtens genoprette æggen, der ofte væltes ved brug og dermed er med til at gøre kniven sløv. Det traditionelle strygestål er perfekt til almindelige knive – men kan ikke anbefales til hårde knive som Tojiro, SENJEN og Takefu, da disse let kan ”chipse”.
Skal man skærpe Tojiro, SENJEN og andre hårde knive, er et keramisk strygestål derimod fremragende. Det er som skabt til hårdtstålsknive, der ikke tåler almindeligt strygestål, men kan også bruges til alle andre knivtyper.
I modsætning til det traditionelle strygestål har dette en slibende effekt, og derfor skal det bruges med omtanke, da forkert brug ikke skærper, men derimod ødelægger, æggen på kniven. Bruges det derimod korrekt, kan man forlænge æggens levetid markant! Dette er det, vi varmest anbefaler.
Som navnet antyder, er dette strygestål besat med industridiamanter, hvilket også gør det effektivt, når det gælder slibning. Blot efter 2-4 strøg man mærke en markant forskel.
Derfor bør man også være rutineret og dygtig til at bruge de øvrige strygestål, inden man kaster sig over denne type, da man ellers vil forårsage mere skade end gavn. Når man først behersker teknikken, er det et formidabelt redskab til alle knivtyper, blot man er forsigtig ved strygning af hårdtstålsknive. Og så skal man altid afslutte med strygning på et almindeligt eller et keramisk strygestål.
Her på sliberiet er vi 4 gæve gutter der brøster os af stor faglig stolthed. At blive sliber hos H.W.Larsen er nemlig ikke en nem uddannelse at få på CV’et!! Fra man begynder at tillære sig dette håndelag – til man kan kalde sig sliber hos H.W.Larsen – går der ca. 3 år med utallige repetitioner og tusindvis af timer bag diverse slibemaskiner og slibesten. Vi sliber nemlig alle håndknive uden hverken styr eller slibeland, men udelukkende i fri hånd – og det er svært! Men det er vores helt klare erfaring at dette giver os den bredeste kunnen, og det bedste slutprodukt! Vores baggrund er primært som slagtere og generelt knivnørder – hvilket vi siger med stor stolthed. Vi nyder vores arbejde, og finder stor tilfredshed i at kunne give dig en fantastisk oplevelse med dit værktøj!