Gennem alle tider har kokken haft ambitionen og udfordringen med at skabe retter, der ikke blot mætter, men også vækker sanserne og appetitten. Det er dette kulinariske håndværk, som vi dagligt praktiserer, når vi tilbereder mad. Det kulinariske håndværk repræsenterer en symbiose af viden, færdigheder, tradition og innovation inden for den professionelle gastronomi og i vores fælles madkultur.
Gastrofysik er den videnskabelige forståelse bag smagen - et nyt forskningsområde, der udforsker de fysiske og kemiske processer, der sker under tilberedningen af mad, og som giver os en dybere indsigt i, hvad der sker med råvarerne undervejs.
I dag står vores madvaner over for store forandringer, med en bevægelse mod et køkken, der er rigere på grøntsager og plantebaserede retter. Her har kokke og andre madprofessionelle en unik mulighed for at være frontløbere og lede vejen mod en mere bæredygtig madkultur. Ved at integrere viden fra gastrofysikken kan kokken forfine sit håndværk og finde nye svar på, hvad vi skal spise i fremtiden med fokus på smag, bæredygtighed og nydelse.
Denne bog tilbyder en omfattende forståelse af de mange måder, hvorpå vi kan forbedre madens smag gennem praktiske øvelser, opskrifter, videnskabelige forklaringer og illustrationer af de gastronomiske processer. Bogen dækker både traditionelle tilberedningsmetoder og de nyeste innovative retter.
Ved at kombinere viden fra gastrofysikken med skarpheden i det kulinariske håndværk kan vi frigøre vores kreativitet, både i vores daglige måltider og i udviklingen af en mere bæredygtig madkultur.
Gastrofysik og Smagshåndværk henvender sig til alle, der elsker at lave mad og spise, og især til elever og undervisere på fødevarefaglige uddannelser. Bogen vil være en kilde til glæde, inspiration og indsigt for alle, uanset om man arbejder professionelt med gastronomi eller blot laver mad derhjemme.
Titel: Gastrofysik og Smagshåndværk
Skrevet af: Simon Neistskov Sørensen, Louise Beck Brønnum, Morten Christensen, Eva Rymann, Mikael Schneider, og Ole G. Mouritsen.
Udgivelsesdato: 22. februar 2024
Sideantal: 456
ISBN: 9788729003922
Redaktør: Katrine Mølgaard Andersen
Forlag: Praxis Forlag
Anmeldelse:
”... et fremragende supplement til gastronombogen, som giver forståelse for processer og teknikker bag gastrofysikken i køkkenet. ... Bogen giver en kæmpe indsigt i, hvad der sker ... Bogen burde være obligatorisk læsning for alle gastronomelever, og stå i ethvert køkken som opslagsværk.”
Af Thomas Riis, præsident for Kokkeforeningen Danmark